Halo 5 Forge wont launch

EDIT: After uninstalling the Halo App, Halo 5 Forge works perfectly. Once the app is installed nothing will load.

As of updating to the new October 2018 Windows 10 update I can’t get Halo 5 Forge to launch at all. I’ve reinstalled the Halo and Halo 5 Forge apps from the app store. I’ve tried running forge without the Halo app open and Halo 5 Forge closes and opens up the Halo app. When I launch Halo 5 Forge from the Halo app it will open for a slit second and then crash.

I’m running

  • i3 8100 - EVGA Z370 Classified - 16GB DDR4 2400Mhz - GTX 970 StrixHalo 5 forge ran perfectly before the update to the latest version of Windows.

Have you tried any of the Windows 10 app options such as reset? In the Windows 10 settings.

Yes I have and nothing works. Every other app works but H5F.

if you uninstall the halo app that came bundled with it the game should launch, reinstalling the app causes the launch issues again

Also have the same issues here, I just realized the game keep crashing at the ‘HALO’ word after the October 2018 update.

Same exact problem here! My system meets minimum specs and the game generally has run well on my older hardware. October 2018 update rolls out without a hitch in my case, although heard others were having problems. Several days go by before I attempt to run H5F, in fact this was the first time I went to use my PC since the update was installed, when I discover the game doesn’t launch. No matter what I do.

After several days of troubleshooting:
Reset App, Uninstalling Halo app alone, Uninstalling both Halo app + H5F then downloading and reinstalling both, rolling back windows to previous version, wiping system and doing fresh clean install with Win10 install .iso downloaded directly from Microsoft, updating geforce drivers, rolling back geforce drivers (went as far back as December 2017)
NONE OF THIS HAS WORKED

System Spec:
CPU: Intel Core i7-3770 @ 4.1Ghz
Motherboard: ASRock Z77 Extreme 4
RAM: 16GB DDR3 @ 2200Mhz
GPU: ASUS Geforce GTX 660Ti-DC2O 2GB VRAM - Factory Clock Speeds
Storage: 1x ADATA 240GB SSD (System Drive), 1x Kingston 240GB SSD (VM Storage), 3x 1TB WD Black HDDs (Software RAID-0) (Storage)
Expansion Sound Card: Asus Xonar DGX (PCIe x1)
Internet Connection Stats: Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test

H5F app has only ever been installed to the system drive and has never been moved to another volume.

got my game to work I uninstalled halo app and launched the game and it worked

I’m currently having the same issue. My forge app crashes after displaying Halo splash screen. I’ve tried uninstalling the Halo app and resetting the Forge app, but neither thing worked. My specs are well above minimum. Any help or suggestions would be appreciated.

MSI B450M
Ryzen 5 2600X
GTX 1660Ti
16GB DDR4 RAM
1 TB SSD

i just got halo forge and when i open it it just switches straight to halo. is that supposed to happen? also halo never ends up loading so please help.

i just getr a black screen

> 2535433406281092;9:
> i just got halo forge and when i open it it just switches straight to halo. is that supposed to happen? also halo never ends up loading so please help.

> 2535424813951545;10:
> i just getr a black screen

If you have the Halo App installed, uninstall that as it has been discontinued. Once you uninstall Forge should launch without issue

I am having the same issue but I never had the halo app installed. I just got halo 5 forge for the first time today because I had the idea to play it with friends. Any fixes if we never had the halo app?

> 2535433406281092;9:
> i just got halo forge and when i open it it just switches straight to halo. is that supposed to happen? also halo never ends up loading so please help.

delete the halo then run halo 5 forge

I also get black screen in halo 5 and halo wars 2, I think the problem is the launcher.

whenever i open the game it opens to halo and all i get is a screen that says halo at the upper left corner

> 2535428575628342;15:
> whenever i open the game it opens to halo and all i get is a screen that says halo at the upper left corner

Was having the same problem. The solutions posted earlier still work in 2021 though, you just need to go to “Add or Remove Programs” and uninstall the thing in there just called “Halo”. Launched fine after that.

343 needs to update Halo 5 Forge to fix the horrid lag issues, and of course, to get rid of the dependency on the defunct Halo app. For now, uninstalling the Halo App will allow the game to run.

I can not find a program called Halo. It does not show up as installed in my directory and I have the option to install it when I visit the microsoft store. Despite this I see the Halo splash for H5F and then the program closes. I do not have the same problem for Halo Wars 2 which launches successfully.

> 2533274934554381;18:
> I can not find a program called Halo. It does not show up as installed in my directory and I have the option to install it when I visit the microsoft store. Despite this I see the Halo splash for H5F and then the program closes. I do not have the same problem for Halo Wars 2 which launches successfully.

You should double check in Add or Remove programs that there is no app called Halo installed, as the Halo app auto installs with H5 Forge every time, and if its installed then you cannot launch H5 Forge, if you cant find it then you might need to completely uninstall H5 Forge and then reinstall from the Microsoft Store, then of course uninstall the Halo app before trying to launch.